Poslech 5 - Red Bull Air Race 2018 v Čibě

Pilotu Martinu Šonkovi se podařilo nasbírat v loňské sezóně Red Bull Air Race nejvíc bodů ze všech a tím se stal prvním Čechem, který tuto leteckou sérii vyhrál. Několik z těchto bodů si připsal i na závodech v japonské Čibě. Jak to tam tehdy probíhalo a o co v těchto závodech vlastně jde vám poví Izumi.





レッドブル・エアレース千葉2018

昨年の526日と27日に私の町、千葉の海浜幕張の海岸でレッドブル・エアレース千葉2018の予選と決勝戦が行われ、私は26日の予選を見に行ってきました。

このレースは、56kmのコースに設置された高さ25mのパイロンを小型飛行機で通過し、ゴールまでのタイムを競うもので、最高時速は約370kmにもなり、「空のF1」とも言われています。

このレースには世界各国から集まった民間航空会社の現役のパイロットや元戦闘機のパイロットなど、腕の良いパイロット14人が参加しており、中には2人のチェコ人パイロット、マルティン・ションカとペトル・コプシュタインや日本人パイロット、室谷義秀もいます。

レッドブル・エアレースは2003年に始まり、世界各国で開催されており、2015年からは毎年千葉でも開催されています。

26日の予選では室谷が3位、コプシュタインは8位、ションカは9位でフィニッシュしました。そして27日の決勝戦ではオーストラリアのマット・ホールが1位、アメリカのマイケル・グーリアンが2位、そしてチェコのションカが3位に終わりました。コプシュタインは9位、室谷は惜しくもオーバーGにより失格に終わりました。
千葉の次にブダペストで開催されたレースでは、ションカが見事1位の座に輝きました。

パイロットが自由自在に空を飛んでいるのを見ていると、憧れを感じました。また、飛行機が飛ぶ時の音が耳に心地よかったです。今後もこのレースをテレビで見るのが楽しみです。

Red Bull Air Race 2018 v Čibě

26. května 2018 jsem se zašla podívat na kvalifikaci leteckého závodu Red Bull Air Race, který probíhal poblíž pláže Makuhari u nás v Čibě.

V tomto závodu usedají piloti do kokpitu malých závodních letadel a snaží se doletět do cíle v co nejkratším čase. Na 5-6 kilometrové trati, která je vymezena 25 metrovými pylony, dosahují rychlosti až 370 kilometrů v hodině. Ne nadarmo se Red Bull Air Race přezdívá formule 1 ve vzduchu.

Do každého závodu nastupuje celkem 14 zkušených pilotů. Jedná se zpravidla o stále aktivní piloty dopravních letadel nebo bývalé piloty stíhaček. Jedněmi z těchto pilotů jsou i Češi Martin Šonka a Petr Kopfstein nebo Japonec Jošihide Muroja.

Historie samotných závodů sahá až do roku 2003. Od té doby se pořádají v různých zemích světa a od roku 2015 se na ně můžete zajít podívat i v Japonsku.

Závod, který u nás proběhl loni, přinesl tyto výsledky: V sobotní kvalifikaci skončil Muroja na třetím, Kopfstein na osmém a Šonka na devátém místě. Následující den bylo na programu finále, které vyhrál australský pilot Matt Hall před druhým Američanem Michaelem Goulianem a třetím Šonkou. Pro Muroju skončilo finále bohužel diskvalifikací za překročení povoleného limitu přetížení. Kopfstein byl nakonec devátý.

Za zmínku stojí ještě následný závod v Budapešti, ze kterého si Šonka přivezl fantastické první místo.

Musím se přiznat, že když jsem sledovala piloty, jak se s naprostou volností prohánějí po nebi, cítila jsem touhu něco takového také zažít. Také se mi příjemně poslouchal zvuk, který ta letadla vydávala, když kolem nás kroužila. Byl to pro mě zkrátka silný zážitek a už teď se těším, až se podívám na další závod této série, byť třeba jen v televizi.