Šampionát OKOWA: kvalifikace v Ósace

Je to k nevíře, ale v Japonsku právě probíhá šampionát ve vyprávění strašidelných příběhů. Kvalifikační kola proběhla tento měsíc v Ósace a Tokiu. Semifinále a finále je na programu příští měsíc. V tomto příspěvku najdete překlad vyprávění vítěze kvalifikace z Ósaky, stejně tak jako video z celé akce (vítězné vystoupení od 43. minuty). Překlad dalšího vítězného vyprávění bude snad brzo následovat.


Tohle jsem slyšel na odborné škole, kde jsem se tři roky učil výrobě šperků. 

K výrobě šperků jsou nezbytné drahokamy a tyto drahokamy, i když to bude znít trochu blbě, se dobře těží ve špatných podmínkách rozvojových zemí.

Kdybych měl být trochu konkrétnější, tak tu máme například všem známé perly. Těch existují různé druhy. Třeba takové sladkovodní perly, které se hojně pěstují v Číně. Oni je tam pěstují v řekách a rybnících. Ty rybníky jsou ale naprosto znečištěné. Plavou jim tam ostatky těl, tečou jim do toho splašky a tak podobně. Jednou jim tam například jeli na inspekci lidi z japonského podniku a jednomu z nich tam spadl mobil. Ten člověk ho tam nemohl jen tak nechat, a tak tam skočil a chvíli se v tom šplouchal, než ho vylovil. Zdálo se, že je vše v pořádku, ale za týden umřel na otravu krve. Až tak to tam je pro ty pěstitele nebezpečný.

Nicméně nejdrsnější místo na těžbu drahokamů je prý v Tanzanii. Jsou tam naleziště takzvaného tanzanitu, modrého a na pohled velmi krásného drahokamu. Aby se těžaři dostali k jeho ložisku, musí  v zemi vykopat 200 metrů hlubokou jámu a pak kopat ještě dalších 100 metrů do strany. Samozřejmě k tomu nemají žádnou těžkou techniku a všechno dělají ručně. Do jámy pak lezou po žebříku a bez jakéhokoli jištění. Bohužel ten žebřík nesahá až dolu a po několika desítkách metrů končí. Dále tedy lezou bez něj a než se dostanou úplně dolu, uplyne půl dne. Protože to trvá takhle dlouho a oni nemohou lézt stále nahoru a dolů, nosí si tam jídlo, baterky a další věci. Musí tam také bojovat se všudypřítomným prachem a zápachem. Samozřejmě tam také vyměšují. Tímto způsobem tam pak tráví několik dní. 

Ovšem toho, čeho se nejvíc bojí, jsou přívalové povodně. Když k nějaké dojde, nateče jim tam za chvíli spousta kalné vody. Tohle je pro ně už dost vážná situace a nezřídka se pak stává, že se tam v té temné, špinavé a páchnoucí jámě utopí.

Říká se, že jsou drahokamy a z nich vyrobené šperky nasyceny lidskými pocity, ale je možné, že tyto pocity patří nakonec tamtěm mrtvým lidem z jámy.



Stránky pořadatelů (OKOWA)